Participatieproblemen in Ouder-Amstel Leiden tot Kostbare Fouten

Geschreven door Op 17 juli 2024

In Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht zorgen gebrekkige participatieprocessen aldus Drechtje (vriendenvanduivendrecht.nl) voor veel ophef en hoge kosten. Recent moest een grote luifel op het stationsplein in Duivendrecht voor bijna €100.000,- worden aangepast door onvoldoende inspraak van bewoners. Hoewel een participatieverordening sinds januari 2024 van kracht had moeten zijn, ontbreekt het volgens de wethouder aan capaciteit en prioriteit. D66 heeft daarom zelf een verordening opgesteld, die unaniem werd goedgekeurd. Toch blijft de uitvoering uit. Een motie van afkeuring tegen de wethouder kreeg onvoldoende steun, maar komt in september opnieuw op de agenda. Tot die tijd hopen bewoners op betere participatie bij toekomstige projecten.

In Ouderkerk aan de Amstel hebben de inwoners inmiddels kennisgemaakt met de uitdagingen van participatie bij gemeentelijke projecten, zoals het Centrumplan en het AZC aan de Hoogendijk. Duivendrecht werd eerder wakker geschud toen een gigantische luifel op het stationsplein voor veel beroering zorgde.

Net in functie, sloot een wethouder een overeenkomst met Pro Rail voor de bouw van deze grote luifel. Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst, waar ruim 100 Duivendrechters aanwezig waren, werd duidelijk dat de plannen zonder voldoende inspraak waren doorgezet. Dit leidde niet alleen tot grote schrik onder de aanwezigen, maar ook bij Pro Rail zelf. Uiteindelijk bleek het gebrek aan participatie de gemeente bijna €100.000,- te kosten om de luifel aan te passen. Dit incident is slechts één voorbeeld van de vele projecten waarbij participatie tekort heeft geschoten.

De behoefte aan een Participatieverordening, een wet die inspraak van inwoners garandeert, is groot. Hoewel de wet op 1 januari 2024 ingevoerd had moeten zijn, ontbreken volgens de wethouder de ambtelijke capaciteit en prioriteit om dit te realiseren.

Uit frustratie heeft D66 zelf een participatieverordening opgesteld, die unaniem werd goedgekeurd door de raadsleden. De uitvoering hiervan ligt bij de wethouder, maar opnieuw klinken excuses zoals gebrek aan tijd en capaciteit.

Herhaaldelijke aanpassingen van plannen en het verwerken van bezwaren achteraf kost de gemeente onnodig veel geld en inspanning. Dit kan voorkomen worden door inwoners tijdig te betrekken bij de besluitvorming. In plaats van een participatiedeskundige in te schakelen voor het vraagstuk rondom de locatie van een AZC, zoekt de gemeente echter een tijdelijke beleid schrijver.

Als reactie op de gebrekkige participatie heeft D66, gesteund door Natuurlijk Belang, een motie van afkeuring ingediend tegen de verantwoordelijke wethouder. Hoewel de motie niet werd gesteund door andere partijen, die argumenteerden dat het verkeerde tijdstip was gekozen of dat de motie onbeschoft was, staat deze weer op de agenda voor september.

Tot die tijd genieten de raadsleden van hun vakantie. De bewoners van Ouder-Amstel blijven echter bezorgd over de kosten en de gebrekkige inspraak bij toekomstige projecten.

Lees meer informatie in de nieuwsbrief: https://static.wpklik.nl/…/240716-Drechtje-spreekt…


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp