Ouder-Amstel op de 9e plaats meest verhitte woningmarkt van Nederland
Geschreven door Nieuwsredactie Op 19 maart 2024
De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland is in 2023 voor het eerst sinds tien jaar afgenomen. Met ruim 416 duizend euro lag over heel 2023 het gemiddelde prijsniveau 2,9% lager dan een jaar eerder. De sterkste daling lag in het derde kwartaal, namelijk 5,7% lager dan in het jaar ervoor. In 2023 nam ook het aantal transacties af met 5,5% tot in totaal 182 duizend verkochte woningen. Eind 2023 kwam de woningmarkt weer in beweging door de toename van het consumentenvertrouwen ingegeven door de gestabiliseerde hypotheekrente en gestegen inkomens dat jaar. De druk op de woningmarkt nam daarmee ook meteen toe, omdat het woningtekort nog steeds erg groot is. Met name in de regio West-Friesland is de druk op de woningmarkt toegenomen. In de kleinere gemeenten rondom Amsterdam nam de relatieve woningdruk juist af, doordat het aantal transacties daar afnam en vooral doordat de gemiddelde koopsom flink daalde. Dit laat de Hittekaart Woningmarkt regio Noord-West 2024 zien, die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vandaag uitbrengt.
arm Janssen, CEO BPD Europe B.V., licht de Hittekaart Woningmarkt 2024 toe: “Het is goed dat in de loop van 2023 door het herstelde vertrouwen de woningmarkt weer in beweging is gekomen. Dit is helaas nog niet het geval bij de groep doorstromers, die nog altijd minder kochten dan in het jaar ervoor. Door het toevoegen van de juiste nieuwbouwwoningen willen wij als BPD ook de doorstromers weer meer in beweging krijgen. Zij kopen zowel bestaande als nieuwbouwwoningen en zorgen ervoor dat er woningen beschikbaar komen voor andere doelgroepen, waaronder starters. Als we met het bouwen van woningen rekening houden met passende woningen voor mensen met verschillende inkomens, houden we de doorstroming op de woningmarkt op gang. Daarmee zijn we ook in staat om betaalbare woningen te ontwikkelen voor groepen mensen voor wie de woningmarkt slecht bereikbaar is, zoals starters en mensen met middeninkomens. Het aanhoudende woningtekort geeft aan dat we samen met onze stakeholders de schouders eronder moeten zetten om in de komende jaren voldoende woningen voor huidige en toekomstige generaties te bouwen.”
De regio Noord-West kent een aantal regionale topscoorders, sterke stijgers en dalers
De meest verhitte gemeente zijn: 1. Amsterdam, 2. Utrecht, 3. Bloemendaal, 4. Laren, 5. Blaricum, 6. Haarlem, 7. Amstelveen, 8. Gooise Meren, 9. Ouder-Amstel, 10. Haarlemmermeer. De sterkste regionale stijgers ten opzichte van het jaar ervoor zijn: Opmeer, Koggenland, Oudewater, Lopik, Heiloo. De gemeente Uitgeest, Landsmeer, Uithoorn, Wormerland en Aalsmeer behoren tot de sterkste dalers in de regio.
Ouder-Amstel
In Ouder-Amstel zijn in 2023 151 woningen verkocht met een gemiddelde woningwaarde van € 630.500 en staat op de 9e plaats van meest verhitte woningmarkt.
Prijsdaling verschillen per regio in 2023
De prijsschommelingen waren in 2023 niet voor heel Nederland hetzelfde. Zo daalden de prijzen in Utrecht en Noord-Holland met meer dan 5%, terwijl er in Overijssel en Zeeland nog sprake was van een lichte prijsstijging. Gedurende het jaar heeft er een kanteling in de prijsontwikkeling plaatsgevonden, waardoor de prijzen nationaal gezien weer in de lift zaten. Het jaar eindigde met een gemiddelde koopsomstijging van 1,7%.
Top 40
Amsterdam is wederom de meest verhitte gemeente, gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Gemeenten die flink zijn gestegen in de rangschikking en nu in de top 40 staan, zijn Utrechtse Heuvelrug, Wageningen, Harderwijk en Vught. Andersom zijn er een paar opvallende top 40-verlaters, namelijk Zoetermeer, Delft en Helmond. Buiten de top 40 zijn de grootste stijgers Oirschot, Zutphen en Nissewaard. Zij stegen alle drie ruim 100 plaatsen in de rangschikking van de in totaal 342 gemeenten. Zie verder op: https://bpd.nl/meest-verhitte-gemeenten-2023/ Op de kaartenserie is de kanteling terug te zien door het feit dat in het derde kwartaal nog meer dan driekwart van de gemeenten een prijsdaling lieten zien, terwijl dit in het laatste kwartaal voor nog niet eens de helft van de gemeenten gold.