Laatste raadsvergadering voor zomerreces vol emotie en verrassing

Geschreven door Op 12 juli 2024

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces, was er eentje met emoties, een verrassing, het afscheid van wethouder Jacqueline de Maa en de installatie van Erika Spil als wethouder. In hun beschouwing op de financiële stukken, legden alle zeven fracties prioriteit op Wonen voor jongeren en ouderen, in de loop van de avond kwam er ondanks dit voornemen een ander topic ter tafel.

Nadat voorzitter Joke Geldhof een aantal hamerstukken mocht vaststellen bij de opening van de raadsvergadering, was het vervolgens de beurt aan de fracties om hun beeld te geven bij de behandeling van de financiële stukken. Ondanks het positieve resultaat over 2023 en de versterking van de reserves is er zorg in de fracties over het perspectief voor de gemeente, dit naar aanleiding van de opgestelde rapportage (Burap 2024) en het aangekondigde verlies in de Kadernota 2025-2028. Naast deze zorg was er een generieke oproep uit de raad om top prioriteit te geven aan Wonen voor jongeren en ouderen. D66 benoemde daarnaast specifiek de matige participatie en de extra kosten die daardoor zijn gemaakt (voorbeelden: herinrichting Sluisplein en de lift bij station Duivendrecht).

Amstelland Lokaal kwam met de vraag aan het college: “Wanneer gaan we bouwen?” aangevuld met: “In bomen kun je niet wonen”, verwijzend naar het bomenprogramma van het college. Varianten waren snel gevonden bij andere fracties: “In een veegwagen kun je niet wonen” en “In gelul kun je niet wonen”. De echte stelling van Jan Schaeffer is overigens: “In geouwehoer kun je niet wonen”. Een raad die gaat voor betaalbare en fatsoenlijke woonruimte voor de inwoners van Ouder-Amstel.

De fracties kwamen met een gezamenlijke motie op de financiële stukken (Burap 2024), met attentie voor het te verwachten negatieve resultaat. In deze motie: 1) Een sluitende begroting opstellen voor 2025; 2) Alleen uitgaven als het wettelijk nodig is, of passend is binnen de afspraken met de raad en 3) een afgestemd formatieplan om het personeelsbestand van de gemeente te versterken. Reactie uit het college was dat er veel werk te doen is, maar ook veel werk verzet is. Voor de aanpak van Wonen verwees wethouder Frequin naar de Woonzorgvisie, die in concept in september/oktober verschijnt.

Op de Kadernota 2025-2028 kwam aanvullend een amendement uit de raad. Ook hierin aandacht voor sluitende begrotingen; uitbreiding van formatieplaatsen eerst bespreken met de raad en andere uitgaven alleen als er een wettelijke verplichting is of voldoet aan de indexatienorm. Oproep was om de geplande Veegwagen niet aan te schaffen. De meeste fracties kozen voor een nadere analyse van een eigen Veegwagen, en op een later moment de plussen en minnen af te wegen (en te vegen).

Tot verrassing van velen kwam als afsluiting van de behandeling van de financiële stukken D66 met een ‘Motie van Afkeuring’ richting wethouder Paulette Koek-Baks. Daar waar de agenda ruimte gaf aan het zelf gekozen terugtreden van wethouder Jacqueline de Maa, kwam dus eerst wethouder Koek-Baks op de agenda. Als motivatie kwam D66 met: ‘Vele reacties op straat vanwege diverse niet goed gelopen participatieprocessen’ en ‘verwijzingen uit de jaarstukken naar extra kosten voor niet goed gelopen participatie’. Gezien de reacties van de andere fracties was er over deze motie geen participatie met andere raadsleden geweest. Deze kwamen met reacties als: “Beetje onbeschoft” en “Een slechte timing”. Bijna alle fracties waren verrast door deze motie. Men gaf wel aan, net als het college, dat er zeker verbeteringen nog zijn te realiseren, en dat inzichten nodig zijn van wat niet goed gaat en wat wel goed gaat. Voorstel was ook om een onderzoek van de Rekenkamer mee te nemen over lopende participatieprocessen. D66 stemde in om na het zomerproces met een concrete notitie te komen als onderbouwing voor de motie. Wel werd de motie aangehouden, gezien de reacties uit de fracties was er tijdens deze raadsvergadering geen meerderheid om de motie deze avond kans van slagen te geven. Daar waar de fracties de vergadering gestart waren met een gezamenlijke focus op Wonen, werd door de motie de aandacht deze avond verlegd naar het topic: ‘Motie van afkeuring’.

Uiteindelijk was het aan burgemeester Geldhof om de agenda te vervolgen, de behandeling van de stukken. De Jaarstukken, de Burap 2024 en de Kadernota 2025-2028 werden unaniem aangenomen door de raad, dit samen met de ingediende motie en amendement passend bij de financiële stukken.

De wethouder die deze avond echt aandacht verdiende en uiteindelijk kreeg was scheidend wethouder Jacqueline de Maa. Voor Jacqueline waren er lovende woorden voor het werk wat ze gedaan had voor de gemeente en haar focus daarbij op zaken als duurzaamheid, welzijn, gelijke kansen voor jeugd en het armoedebeleid. Mooie woorden die bij De Maa en andere aanwezigen de nodige emotie naar boven brachten. Als dank was er een olijfboom voor de wethouder, die zelf het moment voor afscheid van de politiek had gekozen. In haar reactie benoemde ze haar dankbaarheid en de wens om vooral door te gaan op de weg van duurzaamheid en aandacht voor de kwetsbaren in Ouder-Amstel. Als dank voor de samenwerking had mw. De Maa een boek voor de raadsleden.

Daarmee was de raadsvergadering nog niet klaar. Als opvolger van Jacqueline de Maa werd door de fractie van GroenLinks mevrouw Erika Spil voorgedragen. Een dame met ruime ervaring in de politieke wereld. Na een korte stemronde werd mw. Spil met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen als nieuwe wethouder van de gemeente Ouder-Amstel.

Auteur: Henk Peter Blok

Foto: Henk Peter Blok

 

 

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp