In de Streektelefoon Biologische boer Joost van de Kroon: “Onze koeien en de natuur werken samen”
Geschreven door Nieuwsredactie Op 30 maart 2025
Afgelopen zaterdag spraken Michel en Simone in de streektelefoon met Joost van der Kroon over biologisch boeren. Luister het gesprek hier terug:
Weidevogels en duurzame melkveehouderij: een bijzondere combinatie in Amstelland
In de agrarische sector speelt duurzaamheid een steeds grotere rol, en in Amstelland bewijst biologisch melkveehouder Joost van de Kroon dat natuur en landbouw hand in hand kunnen gaan. In het programma “Start Me Up” op Jammfm vertelde hij over zijn bedrijf, waar hij al tien jaar met succes de weidevogels integreert in zijn bedrijfsvoering.
Een biologische boerderij met oog voor natuur
Van de Kroon runt een biologische melkveehouderij aan de Polderweg. Zijn boerderij is niet alleen herkenbaar aan het karakteristieke gebouw met vier boogjes, maar ook aan de manier waarop hij zijn koeien en de natuur behandelt. In zijn stal, een zogenoemde vrijloopstal met strobedding, kunnen de dieren vrij bewegen en ligt de nadruk op dierenwelzijn. “De bodem van de stal wordt gevoed door het stro, wat uiteindelijk weer ten goede komt aan het land,” legt Van de Kroon uit. “En een gezonde bodem is essentieel voor de weidevogels.”
Een veilige haven voor de weidevogel
Op zijn land richt Van de Kroon zich specifiek op de bescherming van weidevogels. “Ongeveer de helft van ons land is ingericht als weidevogelpakket,” vertelt hij. Dat betekent onder andere dat bepaalde delen van het grasland pas later worden gemaaid, zodat de kuikens de kans krijgen om op te groeien en uit te vliegen. “We hebben een uitgestelde maaidatum, waardoor de vogels voldoende tijd hebben om te foerageren en zich veilig te ontwikkelen.”
Deze aanpak vraagt om geduld en aanpassingsvermogen, maar Van de Kroon ziet de voordelen. “Onze boerderij is de afgelopen jaren echt een toevluchtsoord geworden voor weidevogels. De grutto’s en kieviten keren ieder jaar terug.”
Wanneer gaan de koeien naar buiten?
Een veelgestelde vraag in het voorjaar: wanneer mogen de koeien de wei weer in? “Op dit moment nog niet,” zegt Van de Kroon. “Er staat nog net te weinig gras, maar dat gaat binnenkort gebeuren.” Dit betekent dat de jaarlijkse ‘koeiendans’ eraan komt, waarbij de dieren enthousiast naar buiten springen na hun winterse verblijf in de stal. “Sinds we de koeien meer ruimte hebben gegeven in de stal, is die eerste sprong naar buiten wat minder uitbundig,” lacht hij. “Maar dat betekent wel dat ze zich het hele jaar door comfortabel voelen.”
Zijn bedrijf werkt volledig biologisch: er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of genetisch gemanipuleerde producten. “We proberen zoveel mogelijk te werken met onze eigen gewassen en voeren dat aan de koeien,” zegt hij. Zijn koeienras, Fleckvieh, staat bekend om zijn robuustheid en wordt soms verward met de bekende Milka-koe. “Maar nee, ze zijn niet paars!” grapt hij.
Lokale producten, maar niet direct aan huis
Hoewel veel biologische boeren hun producten rechtstreeks aan consumenten verkopen, kiest Van de Kroon voor een andere weg. “Wij verkopen af en toe via initiatieven zoals ‘Koop een Koe’, maar verder verloopt de distributie via Eko Holland.” Daarmee komen zijn producten uiteindelijk toch bij de consument terecht, maar zonder een boerderijwinkel aan huis.
Met zijn werkwijze laat Van de Kroon zien hoe een moderne boerderij succesvol kan samenwerken met de natuur. Zijn verhaal is een inspiratie voor zowel agrariërs als natuurliefhebbers, en een krachtig voorbeeld van hoe duurzaamheid en landbouw elkaar kunnen versterken.
Auteur: Michel Willemse
Foto: Jammfm