GIGA Storage versnelt de energietransitie met de krachtigste batterij van Nederland
Geschreven door Nieuwsredactie Op 3 december 2019
De Ouderkerkse onderneming GIGA watts neemt een leidende rol in de energietransitie en opslag. Mede door het binnenhalen van een DEI-subsidie van EUR 2,6 mio voor de ontwikkeling van de batterij en een volgende week te starten crowdfunding actie bij DuurzaamInvesteren wordt uitvoering van de plannen versneld. Na de crowdfunding begint men direct met het bouwen. voor meer informatie zie www.giga-storage.com
- Energieopslag is de ontbrekende schakel in de energietransitie.
- Hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, brengen meer schommelingen met zich mee, en de trend waarbij consumenten van energie steeds vaker ook producenten zijn, zet door.
- Het wordt daardoor steeds complexer om vraag en aanbod goed op elkaar aan te laten sluiten en het elektriciteitsnet in balans te houden.
- Om pieken en dalen op te kunnen vangen en duurzame energie niet verloren te laten gaan zal GIGA Storage op strategische plekken in Nederland zeer krachtige batterijen plaatsen.
- In het derde kwartaal van 2020 plaatst GIGA Storage een eerste batterij van 12 MW in Nederland. De capaciteit van de Rhino Batterij is te vergelijken met het totale elektriciteitsverbruik van ca. 5.000 huishoudens.
- Een belangrijke stap om de energietransitie in Nederland te versnellen.
In het derde kwartaal van 2020 zal de eerste batterij operationeel zijn. Deze wordt geplaatst bij het landelijk praktijkcentrum voor duurzame energie Acrres te Lelystad, onderdeel van Wageningen University & Research. De batterij wordt aangesloten op het Windmolenpark Neushoorntocht. De batterij heeft daarom de naam “Rhino batterij” gekregen.
Het primaire doel van deze batterij is om een grotere hoeveelheid hernieuwbare energie, op het juiste moment, op het elektriciteitsnet te zetten. Dit doen we door de batterij zo in te zetten dat je optimaal gebruik maakt van de duurzame energieproductie.
Windnet is de eigenaar van het lokale elektriciteitsnet. De komende jaren worden er meerdere grootschalige wind- en zonneparken in Lelystad gerealiseerd en op dit net aangesloten. Hiervoor wordt een smart-grid ontwikkeld, waarbij de batterij het afschakelen van duurzame energiebronnen gaat beperken. Project Rhino levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door de duurzame energie in de batterij op te slaan gaat deze energie niet verloren.