Commissie Ruimte en Gebiedsontwikkeling: ‘Omgevingsvisie (deel Duivendrecht)
Geschreven door Nieuwsredactie Op 1 februari 2025
Zowaar een noviteit. Na de laatste hamerslag van de prima leidende voorzitter Sonja van’t Hoff volgde een applaus vanuit de zaal voor de gehouden commissievergadering met onderwerp: ‘Omgevingsvisie’ (onderwerp Duivendrecht). Het moest anders in Duivendrecht en het ging anders. Het was een gemoedelijke setting in het Dorpshuis, met een goede verbinding tussen politici en bijna vijftig bewoners. De laatste groep kwam met vijf insprekers goed aan bod. Na afloop spraken de aanwezigen over een prettig gevoel bij de sessie en over vaker vergaderen in Duivendrecht.
De griffie had goed nagedacht over de inrichting van de zaal. Een commissie en college met zicht op en met de zaal. Aanwezig voor de live uitzending op radio en TV de mensen van JammFM. En uiteraard de vrijwilligers van Dorpshuis, dit voor een warme ontvangst.
Van ‘t Hoff mocht het openingswoord geven aan het bureau Maakdestad. Met een Rotterdamse tongval werd het idee achter de Omgevingsvisie voor Ouder-Amstel toegelicht, een helder verhaal. De Omgevingsvisie gaat over een beeld op de lange termijn voor de leefomgeving in de gemeente, het vervangt termen als Structuurvisie en Bestemmingsplan. Het laatste wordt een Omgevingsplan en voor de gemeente moet dit dekkend zijn voor de hele gemeente. Ouder-Amstel heeft gekozen om het plan op te delen in vier eenheden: Ouderkerk, Duivendrecht, Waver en een overig. Op de eerder beschikbaar gestelde Omgevingsvisie waren 19 zienswijzen (reacties) ingediend, waarvan er deze avond, vijf werden toegelicht door insprekers.
Vanuit de stichting Oud-Duivendrecht (SOD) waardering voor het plan. SOD kwam met pleidooi om naast het dorpse karakter van Ouderkerk ook het dorpse karakter van Duivendrecht te belichten, en niet alleen de verstedelijking te benoemen. Daarbij de stelling om geen hoogbouw aan de randen van het dorp te plannen. SOD ziet daarnaast geen waarde voor een fietstunnel tussen Duivendrecht en DNK: “Dit wordt een racebaan voor fatbikes”, aldus de inspreekster. En: “Laat Duivendrecht geen Madurodam worden tussen hoogbouw”.
De inspreekster namens het Cultureel Erfgoed Ouder-Amstel benadrukte het belang van de gemeentelijke monumenten: “Graag zouden we zien dat het Clubgebouw van de Amsterdam Old Course meegenomen wordt als monument”. Ook hier waardering voor de gehanteerde terminologie. Net als SOD vanuit het Erfgoed een roep om het Weitjespark te beschermen.
Twee insprekers namens de stichting Vrienden van Duivendrecht: “Het wonen in Duivendrecht is fantastisch, wonen in een landelijke omgeving met stedelijke gemakken”. Een aantal voorstellen voor een amendement: “Geen fietstunnel, helder ‘Straatje Erbij’ omschrijven en geeft De Nieuwe Kern een naam”. Vanuit de zaal kwamen als snel suggesties voor een naam: Strandvliet (vanwege de achtergrond) of Nieuw Duivendrecht. De tweede inspreekster van de Vrienden: “Duivendrecht is een verborgen dorp, geeft het vooral niet door dat het hier leuk wonen is”. Om te besluiten met de oproep (meer dan duizend handtekeningen) om buslijn 41 met bestemming Muiderpoort te herintroduceren.
De inspreker namens de Werkgroep Openbare Ruimte Duivendrecht (WORD), was blij met de unaniem gesteunde motie voor het versterken van de positie van het Dorpsplein: “Dit is belangrijk voor het revitaliseren van Duivendrecht”. Zijn tip: “Visualiseer de omgeving”. Zijn aanbeveling: “Onderzoek de mogelijkheden voor een ‘Straatje Erbij’ op het Dorpsplein”.
De vijfde en laatste inspreekster (namens Zonnehof) deed een beroep om de omgeving schoon te houden, daarbij de oproep om Diftar te heroverwegen: “Al het vuil naast de containers trekt ratten aan, en de ratten hebben een buizerd aangetrokken”. Enige hilariteit was er toen bleek dat de buizerd de naam ‘Bram’ had gekregen van de flatbewoners.
De leden van de commissie kregen vervolgens gelegenheid om met de bewoners aan tafel te gaan, dit om samen meer achtergronden uit te wisselen. Na de pauze volgde een terugkoppeling van de gesprekken door de commissieleden. “Het ‘Straatje Erbij’ oogt een open zenuw in de visie, hier moeten we duidelijkheid over verschaffen”. Verder aandacht voor wat jongeren willen in Duivendrecht, en woningbouw op de Molenkade en omgeving. De beoogde ‘Fietssnelweg’ tussen Duivendrecht en de Amstelscheg kreeg de handen niet op elkaar in de commissie, voorstel was om de bestaande busbaan beter in te richten als fietspad. Tevens kwam het verzoek om bouwen in het Weitjespark uit te sluiten.
De reactie van het college op de verzoeken: “De raad bepaalt uiteindelijk wat we doen. We doen ons uiterste best om het unieke gebouw van ‘Old Course’ te behouden”. De meeste andere suggesties worden meegenomen in de analyses. “Bouwen op en in het Weitjespark is geen plan van het College”, aldus wethouder Frequin.
Nog een bijzondere opmerking kwam van een commissielid bij de rondvraag: “Ik vond dit een hele plezierige bijeenkomst”, waarop de hamer neerdaalde en daarbij het applaus uit de zaal. Het was niet alleen een plezierige maar ook een functionele vergadering. Een goede interactie tussen bewoners en politici, in een aangename en goed gefaciliteerde omgeving (Dorpshuis).
De presentatie en sprekers kunt u hier terugluisteren:
Auteur: Henk P. Blok
Foto Henk P. Blok.