Bijna 40.000 boetes uitgedeeld voor te hard rijden op 30 km/u-wegen in Amsterdam

Written by on 4 oktober 2024

De Amsterdammers moeten nog wennen aan de nieuwe 30 km/u-regels op veel wegen in de stad.

De nieuwe snelheidslimiet van 30 kilometer per uur op veel wegen in Amsterdam blijkt voor veel automobilisten nog wennen. Volgens cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zijn er in de periode van mei tot en met augustus 39.030 boetes uitgedeeld aan bestuurders die deze limiet overschreden. Dat komt neer op gemiddeld 320 boetes per dag. De 30 km/u-regel is een belangrijke maatregel om de verkeersveiligheid in de stad te vergroten, maar de cijfers laten zien dat dit beleid nog niet door iedereen wordt nageleefd.

Bestuurders krijgen pas een boete wanneer ze 7 kilometer per uur of meer boven de toegestane snelheid rijden. Voor deze overtreding moeten zij 58 euro betalen. Wanneer iemand bijvoorbeeld met 50 kilometer per uur over een 30 km/u-weg rijdt, kan de boete oplopen tot 266 euro. Het CJIB gaf aan dat het nog niet bekend is hoeveel deze boetes in totaal hebben opgebracht, omdat aan het eind van het jaar een gemiddeld boetebedrag per overtreding wordt vastgesteld. “In 2023 lag dat gemiddelde bedrag op 68,78 euro”, aldus een woordvoerder van het CJIB.

Naast de 30 km/u-wegen wordt er in Amsterdam ook streng gecontroleerd op 50 km/u-wegen. In totaal vonden er in het tweede tertiaal van 2024 61.556 snelheidsovertredingen plaats bij de flitspalen in de stad. Deze overtredingen werden zowel op 30 als op 50 kilometerwegen geregistreerd. In totaal staan er tien flitspalen op 30 kilometerwegen en 22 op 50 kilometerwegen. De flitspalen op drukke locaties, zoals de Stadhouderskade ter hoogte van het Leidseplein en de Postjesweg, noteerden de meeste overtredingen met respectievelijk 9.838 en 6.184 boetes. Ook de Meibergdreef bij de afslag Paasheuvelweg scoorde hoog met 6.068 overtredingen.

De stad voert sinds juni een pilot uit met de 30 km/u-regeling, en deze wordt gecontroleerd door zowel vaste als flexibele flitspalen. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat deze palen de afgelopen maanden duizenden overtredingen hebben geregistreerd. De resultaten van deze pilot worden later dit jaar geëvalueerd. Volgens verkeersdeskundigen is het doel van deze maatregel om de veiligheid te verhogen, vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Jammfm


Current track

Title

Artist

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp