Vernieuwde Plannen voor de Toekomst van de Amstelscheg goedgekeurd

Geschreven door Op 12 oktober 2024

Gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek, en de provincie Noord-Holland hebben hun goedkeuring gegeven aan de vernieuwde plannen voor de Amstelscheg. Deze aanvulling op de bestaande plannen is nodig vanwege uitdagingen zoals bodem- en waterproblemen, toenemende recreatiedruk en stedelijke ontwikkeling. De nieuwe richtlijnen, vastgelegd in het Toekomstkader Amstelscheg, zijn bedoeld om het gebied beter voor te bereiden op de toekomst.

Verbetering van Recreatie en Landschap In het Toekomstkader Amstelscheg zijn keuzes gemaakt die gericht zijn op het verbeteren van recreatieve mogelijkheden, het behouden en versterken van de landschapskwaliteit, ruimte maken voor water en het opwekken van energie. De focus blijft op het open veenweidelandschap, dat vraagt om een betere inrichting van kavels, sloten, oevers en infrastructuur. Hierbij wordt ook gekeken naar agrarisch natuurbeheer, biodiversiteit en waterkwaliteit. Het doel is om het gebied toegankelijker te maken voor recreanten, zonder de natuur en het landschap uit het oog te verliezen.

Aanpassingen aan Veranderende Klimaatomstandigheden Door de nattere én drogere omstandigheden wordt het landschap aangepast om beter bestand te zijn tegen extremere weersomstandigheden. Het vernieuwde toekomstkader beschrijft maatregelen voor een rijker en diverser landschap, met oog voor een betere balans tussen recreatie, natuur en de lokale landbouw. Dit draagt bij aan een aangename leefomgeving waar mensen uit de stad kunnen ontspannen en genieten van de natuur, terwijl er voldoende rustgebieden blijven voor de natuur zelf.

Samenwerking voor een Duurzame Toekomst Het toekomstkader Amstelscheg vormt een aanvulling op het bestaande Gebiedsperspectief en vormt de basis voor verdere ontwikkeling. Het Recreatieschap Groengebied Amstelland heeft input geleverd samen met andere betrokken partijen. Gemeenten, het waterschap en de provincie gaan gezamenlijk aan de slag om de plannen om te zetten naar concrete acties, die de Amstelscheg voorbereiden op een duurzame toekomst.

Auteur: Daniel Zondervan
Foto: Jammfm


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp