Kinderboekenweek 2024: Een feest voor jong en oud!

Geschreven door Op 28 september 2024

De Kinderboekenweek 2024 staat weer voor de deur en boekwinkels door het hele land bereiden zich voor op een van de mooiste weken van het jaar. Tijdens de zaterdagochtendshow “Start Me Up” spraken Emilie en Pieter met Nadine, de enthousiaste eigenaresse van een boekhandel in Noordwijk. Zij vertelde over het spectaculaire kinderboekenbal en de bijzondere activiteiten die deze week op het programma staan.

Luister het gesprek hier terug:

 

Een feestelijk begin
De Kinderboekenweek werd op traditionele wijze ingeluid met het Kinderboekenbal, een feest dat volgens Nadine niet onderdoet voor het bekende Boekenbal tijdens de Boekenweek voor volwassenen. “Het was een mega groot feest,” aldus Nadine. Het bal, hoewel gericht op volwassenen, zet kinderboeken in de schijnwerpers en is bedoeld om de auteurs van kinderboeken te eren. Nadine vertelde dat de avond opende met een hartstochtelijk pleidooi om kinderboeken niet onder het hoge btw-tarief van 21% te laten vallen. Dit initiatief werd met luid applaus ontvangen, omdat voorlezen en lezen zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

De uitreiking van de Gouden Griffel en Penseel
Een van de hoogtepunten van de Kinderboekenweek is natuurlijk de uitreiking van de prestigieuze Gouden Griffel en Gouden Penseel. Dit jaar viel de eer te beurt aan Anne-Jan Mieras, die met haar boek “Het Kleine Elal” de Gouden Griffel won. “Ze stond daar op het podium, echt flabbergasted,” vertelt Nadine. Mieras, die normaal gesproken voor de klas staat, werd geprezen voor haar ontroerende verhaal over Raaf, een meisje dat geschorst wordt van school door problemen thuis. Nadine legde uit dat Mieras vaak zware thema’s verwerkt in haar kinderboeken, maar dat ze dit doet op een manier die kinderen aanspreekt en hen hoop biedt.

Activiteiten in de boekwinkel
Ook in Nadine’s boekhandel staan er deze week allerlei leuke activiteiten op het programma. Op woensdagmiddag, traditioneel de startdag van de Kinderboekenweek, zal illustratrice Ster Nijland te gast zijn. Zij komt niet alleen vertellen over haar nieuwe boek, “Het Dierendoodboek”, maar neemt ook een “dierendoodkist” mee om kinderen te leren over de levenscyclus van dieren. “Het klinkt misschien een beetje macaber, maar het is juist ontzettend interessant voor kinderen,” aldus Nadine. Naast het vertellen en voorlezen, zal Ster kinderen ook leren hoe ze dieren kunnen illustreren, een activiteit die zeker veel jonge creatievelingen zal aanspreken.

Het thema van de Kinderboekenweek: Lekker Eigenwijs
Dit jaar draait de Kinderboekenweek om het thema “Lekker Eigenwijs,” en dat wordt gevierd met een speciaal Kinderboekenweekgeschenk. Dit jaar is het geschenk geschreven door Pieter Koolwijk, een van Nadine’s favoriete auteurs. Koolwijk is bekend van onder andere Gozert, dat vorig jaar de Gouden Griffel won. “Het Kinderboekenweekgeschenk zit vol fantasie, maar raakt ook thema’s als pesten,” vertelt Nadine enthousiast. Ze benadrukt dat dit soort boeken niet alleen voor kinderen zijn, maar ook voor volwassenen vaak een cadeau om te lezen. “Er zit zoveel wijsheid in kinderboeken. Echt prachtig.”

Een oproep voor betaalbare kinderboeken
Nadine sluit af met een belangrijk punt: “Die 21% btw op kinderboeken moet echt van tafel.” Ze benadrukt dat boeken voor kinderen essentieel zijn voor hun ontwikkeling, en dat het belangrijk is om lezen voor iedereen toegankelijk te maken. Dit sentiment werd ook gedeeld tijdens het kinderboekenbal, waar het verlagen van de btw een belangrijk thema was.

Kinderboekenweek: een feest voor iedereen
De Kinderboekenweek 2024 begint officieel op woensdag 2 oktober en duurt anderhalve week. Boekhandels door het hele land hebben speciale activiteiten gepland om kinderen en hun ouders te verwelkomen. “Het is echt de mooiste week van het jaar voor ons,” aldus Nadine. Dus of je nu jong bent of oud, er is voor iedereen iets te beleven tijdens deze feestelijke week.

Auteur: Pieter Kuijt

Foto: Jammfm


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp