Informatieavond over vluchtelingenopvang in Ouder-Amstel verloopt onrustig

Geschreven door Op 18 juni 2024

Informatieavond over vluchtelingenopvang in Ouder-Amstel verloopt onrustig. Een deel van de aanwezigen voelde zich niet gehoord door de gemeente

Ongeveer 100 inwoners van Ouder-Amstel waren afgelopen donderdag aanwezig bij de derde informatieavond over de opvang van vluchtelingen in hun gemeente. De avond had als doel om de bewoners te informeren over de plannen en om hun vragen en zorgen te beantwoorden. De gemeente wil namelijk een tijdelijke opvanglocatie voor maximaal 150 vluchtelingen realiseren op een terrein aan de rand van het dorp.

Hoewel er ook sympathieke geluiden te horen waren voor het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog, waren er ook veel kritische vragen. Die gingen vooral over de aanpak van de gemeente, de keuze van de locatie en de manier waarop bewoners bij het proces betrokken zijn. Sommige inwoners vonden dat de gemeente te weinig overleg had gevoerd met de omwonenden, dat de locatie te dicht bij een school en een woonwijk lag en dat de opvang te veel overlast zou veroorzaken. Ze eisten meer inspraak en transparantie van de gemeente.

De avond eindigde chaotisch, omdat sommige vragenstellers zich niet serieus genomen voelden door de gemeente. Ze vonden dat de gemeente hun bezwaren wegwuifde en geen duidelijke antwoorden gaf. Er ontstond een discussie. De wethouder die de avond leidde, probeerde de gemoederen te bedaren, maar slaagde daar niet in. Uiteindelijk verlieten een aantal mensen teleurgesteld de zaal.

De gemeente heeft laten weten dat ze de reacties van de bewoners serieus neemt en dat ze nog in gesprek wil gaan met de betrokkenen. Ze benadrukt dat de opvang van vluchtelingen een maatschappelijke verantwoordelijkheid is en dat ze hoopt op begrip en medewerking van de inwoners. De gemeente verwacht binnenkort een definitief besluit te nemen over de opvanglocatie.

Auteur: Hans Krabbendam

Foto: Henk Peter Blok (Het beoogde gebouw van Waternet voor de opvang van vluchtelingen).

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp