Ouderkerker fietst voor KiKa

Geschreven door Op 16 juni 2024

Een van de deelnemers aan de Giro di Kika is Rogier Pijlman, een 61-jarige Ouderkerker die al jaren fietst voor het goede doel. Hij vertelt waarom hij zich inzet voor KiKa en hoe hij zich voorbereidt op de zware tocht in Italië.

Rogier Pijlman heeft zelf geen directe ervaring met kinderkanker in zijn omgeving, maar dat weerhoudt hem niet om zich in te spannen voor KiKa. “Ik vind het een heel belangrijk doel, omdat ik denk dat elk kind recht heeft op een gezonde toekomst. Ik ben zelf vader van drie kinderen en opa van twee kleinkinderen, dus ik weet hoe kostbaar het leven is. Als ik door te fietsen een steentje kan bijdragen aan het verbeteren van de overlevingskansen en de kwaliteit van leven van kinderen met kanker, dan doe ik dat graag.”

Rogier fietst al sinds zijn jeugd, maar is pas serieus gaan trainen toen hij in 2012 meedeed aan de Alpe d’HuZes, een bekend evenement waarbij fietsers de Alpe d’Huez beklimmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Sindsdien is hij verslaafd geraakt aan het fietsen in de bergen, en heeft hij al meerdere keren meegedaan aan de Giro di Kika. Dit jaar gaat hij voor de vierde keer de uitdaging aan, samen met zijn fietsmaatje Marcel Molenaar. Ze noemen zichzelf ‘de-pasta-pedaleurs’, omdat ze dol zijn op pasta en de Italiaanse keuken. “Dat komt goed uit, want tijdens de Giro di Kika krijgen we elke dag pasta voorgeschoteld. Dat heb je ook wel nodig, want het is een pittige tocht. Je fietst zes dagen achter elkaar, gemiddeld 100 kilometer per dag, met veel klimwerk. Het is afzien, maar ook genieten van de prachtige natuur en de gezelligheid met de andere deelnemers.”

Om zich klaar te stomen voor de Giro di Kika, traint Rogier zo’n drie keer per week, meestal in de omgeving van Ouder-Amstel. Hij rijdt dan rondjes van 60 tot 80 kilometer, met af en toe een heuvel of een brug om het klimmen te oefenen. “Het is hier natuurlijk niet te vergelijken met de bergen in Italië, maar je moet toch wat. Ik probeer ook regelmatig naar Limburg te gaan, waar ik over de heuvels en de steile hellingen kan fietsen. Soms ga ik ook naar de Ardennen of de Eifel, waar zwaardere beklimmingen zijn. Ik probeer mijn conditie op peil te houden, maar ik heb ook plezier. Fietsen is mijn hobby, mijn passie en mijn manier om te ontspannen.”

Rogier hoopt de Giro di Kika zonder problemen te voltooien en zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. Hij heeft al meer dan 2.000 euro opgehaald, dankzij donaties van vrienden, familie, collega’s en kennissen. Hij is dankbaar voor elke bijdrage, groot of klein. “Elke euro telt en elke euro gaat rechtstreeks naar KiKa. Dat is het mooie van dit evenement: er zijn geen overheadkosten, alles wordt gedaan door vrijwilligers. Ik vind dat heel belangrijk, want je wilt zeker weten dat je geld goed wordt besteed. En dat weet ik, want ik zie de resultaten van het onderzoek dat KiKa steunt. Er zijn steeds meer doorbraken en innovaties op het gebied van kinderkanker, die leiden tot betere behandelingen en hogere overlevingskansen. Dat motiveert mij om te blijven fietsen voor KiKa en ik hoop dat veel mensen mij hierin willen steunen.”

Auteur: Martin Roodenburg

Foto: Rogier Pijlman


Huidig nummer

Titel

Artiest

Background
WhatsApp Chat
Send via WhatsApp