Nieuwe brug voor wandelaars en fietsers
Geschreven door Nieuwsredactie Op 31 juli 2021
Gaasperbrug verbindt Gaasperpark en Diemerbos
Er komt een fietsverbinding tussen de groengebieden Diemerbos en recreatiegebied Gaasperplas. Op zaterdag 31 juli gaat de brug langs de A9, over rivier de Gaasp, open voor wandelaars en fietsers. Joyce Langenacker, voorzitter algemeen bestuur Groengebied-Amstelland, kijkt er reikhalzend naar uit. “Wat ben ik trots op deze brug die Groengebied Amstelland samen met Rijkswaterstaat heeft mogen bouwen. Twee belangrijke recreatiegebieden: het Diemerbos en het Gaasperpark, zijn niet langer meer gescheiden door rivier de Gaasp. Ongeduldig wachten zij op de wandelende recreant en fietsende toerist. Die zullen blij ontdekken dat onze bossen, parken en strandjes nog beter bereikbaar zijn geworden.”
Daarmee gaat een lang gekoesterde wens, die dateert uit 2010, in vervulling. Een wens die ging spelen met de verbreding van de A1 en A9.
Indrukwekkende afmeting
De Gaasperbrug heeft een indrukwekkende afmeting. De oprit vanaf de Gaasperparkzijde is 350 meter en vanaf de Diemerboskant 480 meter. De brug zelf heeft een lengte van 250 meter. Een fietser of wandelaar moet in totaal 1080 meter, dus ruim een kilometer, afleggen om van de ene kant naar de andere kant te komen. Tijdens de oversteek is er een fenomenaal uitzicht over het groene, landelijke gebied met boerderijen, slootjes met rietkragen en grazende paarden en koeien.
Van plan naar brug
In 2010 ging Rijkswaterstaat de verbreding van de A9 en A1 realiseren in het project Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). De vraag speelde toen of een fietsbrug naast de snelweg wenselijk was. En die wens was er absoluut! Voorwaarde was wel dat de financiering uit de regio kwam. De Provincie Noord-Holland financierde 3,2 miljoen uit de Groene Uitwegsubsidie, waarbij verbetering van de verbinding tussen stad en land voor recreanten een belangrijke rol speelt. Ook Groengebied Amstelland, een gemeenschappelijke regeling tussen de provincie Noord-Holland en de vier gemeenten Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Ouder-Amstel, droeg bij met 400.000 euro en 100.000 euro kwam uit het investeringsprogramma Diemerbos. In totaal kostte het brugproject 3,7 miljoen.
Letterlijk een brug met de groene omgeving
Daarmee kon Rijkswaterstaat in 2015 starten met de daadwerkelijke aanleg. Het resultaat mag er zijn, vindt Jakob Wedemeijer, portefeuillehouder groen binnen stadsdeel Zuidoost. “Hiermee slaan we letterlijk een brug met de groene omgeving van Amsterdam en meer specifiek (stadsdeel) Zuidoost. En dat is iets waar onze inwoners en bezoekers vast en zeker waarde aan hechten. Hiermee wandel en fiets je rechtstreeks van en naar het groene hart van Zuidoost, rond het Nelson Mandelapark. Ik ben daar super blij mee. We zijn een groen stadsdeel en koesteren dat.”
Wandelnetwerk Noord-Holland
De nieuwe fietsbrug is al opgenomen in de routeplanner van het Wandelnetwerk Noord-Holland en staat bij de knooppunten 12 en 13. www.wandelnetwerknoordholland.nl.