43% minder restafval na 3 maanden diftar
Geschreven door Nieuwsredactie Op 31 mei 2022
Na drie maanden diftar is de balans opgemaakt, er is maar liefst 43% minder restafval in Ouder-Amstel. Dit resultaat is te danken aan alle inwoners in de gemeente die hier een steentje aan bijdraagt. Het was en is wennen voor iedereen. Daarom blijft de gemeente bewaken en bijsturen. Als deze resultaten zo doorgaan, doet Ouder-Amstel het echt heel goed. Er worden veel meer grondstoffen hergebruikt in plaats van verbrand, wat voor hogere milieuwinst zorgt. Positief effect is dat de inwoners minder kosten aan hun afval kwijt dan oorspronkelijk gedacht. Dat is iets om trots op te zijn.
Na drie maanden diftar 43% minder restafval in Ouder-Amstel
Na de invoering van diftar in januari dit jaar, is de hoeveelheid restafval in Ouder-Amstel enorm aan het dalen. Van januari tot en met maart is er 308.340 kilo minder restafval weggebracht dan het jaar ervoor. Dat is een besparing van 43%, waar dit in januari nog een besparing van 28% was. Dat betekent nog hogere milieuwinst en minder kosten voor inwoners dan gedacht. De gemeente Ouder-Amstel ging uit van een besparing van 20% over het hele jaar.
Meer groente-, fruit- en tuinafval ingezameld
Er zijn meerdere factoren die de besparing verklaren. Allereerst wordt er 57% meer groente-, fruit- en tuinafval (GFT) opgehaald. Dat belandde voor het betaalsysteem nog regelmatig in het restafval. Verschillende laagbouwwoningen die nog geen container aan huis hadden, hebben er toch een aangevraagd. Of ze hebben een kleine container voor een grote ingeruild. Voor zo’n gratis container kunnen inwoners nog steeds terecht bij www.ouder-amstel.nl/gft. Ook is het ophalen van GFT bij de hoogbouw van start gegaan. Daar wordt zo veel GFT weggebracht dat het ophalen daarvan van één naar twee keer per week is opgeschroefd.
Andere afvalstromen
Gescheiden glas en textiel zijn met 9% en 46% toegenomen. Ook bij de milieudepots in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel is zo’n 14% meer weggebracht dan een jaar eerder. In vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar wordt ongeveer evenveel oud papier en karton weggebracht. Toch heeft de gemeente tijdelijk bovengrondse oud papier-containers geplaatst om het grote aanbod op sommige plekken aan te kunnen. Daarnaast kunnen (klus)bedrijven niet meer terecht met hun afval bij de ondergrondse containers in de gemeente, omdat die alleen nog maar toegankelijk zijn voor inwoners met een pasje. Dat leidt ook tot een besparing. Ouder-Amstel heeft nog geen signalen van buurgemeenten gekregen dat daar meer restafval wordt weggebracht.
Wethouder milieu en duurzaamheid, Axel Boomgaars: “De cijfers zijn veel beter dan we vooraf hadden gedacht. Dat is te danken aan iedereen in de gemeente die hier een steentje aan bijdraagt. Het was en is wennen voor ons allemaal. Daarom blijven we monitoren en bijsturen. Als dit zo doorgaat, doen we het echt heel goed. Er worden veel meer grondstoffen hergebruikt in plaats van verbrand, wat voor hogere milieuwinst zorgt. En inwoners zijn nog minder kosten aan hun afval kwijt dan gedacht. Dat is iets om trots op te zijn.”
Vervolgacties
Helemaal perfect loopt het systeem nog niet. De hoeveelheid bijplaatsingen van afval naast de container worden minder, maar er zijn een paar plekken in de gemeente waar dit nog steeds te veel gebeurt. Dat vervuilt de omgeving. Er lopen dagelijks handhavers rond om waar nodig boetes uit te schrijven, en de gemeente is met woningcorporatie Eigen Haard in overleg om extra actie te ondernemen rond het Zonnehofgebied in Duivendrecht. Na juni dit jaar volgt een grotere evaluatie met alle informatie van het eerste half jaar.